Asbestsanering voormalig Wilhelmina Gasthuis

In het voormalige Wilhelmina Gasthuis in Amsterdam werd asbest gevonden op zolder. Woningcorporatie Stadgenoot vroeg Etro de sanering, uithuizing en onderhoud van het complex van vier woonblokken te coördineren. Sinds juni is het uitvoeringsteam druk met de projectplanning want de eerste tijd was de voorbereiding ervan bijna een dagtaak. Nu staat alles in de steigers en zijn we begonnen. “Het project omvat kort gezegd de asbestsanering van de onbewoonde zolderverdiepingen van de vier woonblokken. De zolders werden gebruikt voor de opslag van onder meer ‘verbandmiddelen’: dat stond op een bordje dat we aantroffen op een van de deuren van het voormalig academisch ziekenhuis,” aldus projectleider Nico Knook.

Logeerwoningen
Om de zolders aan het Jeltje de Bosch Kemperpad te kunnen saneren, moesten de 32 bewoners van de derde verdieping hun woning geheel leegruimen en vier tot zes weken elders in een logeerwoning verblijven. Al hun huisraad wordt tijdelijk opgeslagen. Nico: “Dat maakt dit project voor ons speciaal. Het heeft een enorme impact om mensen te moeten vragen tijdelijk met hun hele hebben en houden te vertrekken. Binnen Etro is speciaal iemand vrijgemaakt om de bewoners hierbij te begeleiden.”

Veel verschillende vakmensen
Ook de vele vakmensen in het werk krijgen begeleiding van Etro. Er lopen mensen van veel verschillende bedrijven rond. Want behalve de asbestsanering, worden ook de standleidingen en schachten vernieuwd die in verbinding staan met de zolder worden. De plafonds van de derde verdieping en de vloeren van de zolder worden ook geheel vernieuwd. De balklaag van de zoldervloer wordt verstevigd, want de mogelijkheid bestaat dat er appartementen op de zolderverdieping komen. Ook is ons gevraagd de keukens te vervangen en timmerwerk uit te voeren. Je kunt je voorstellen dat er veel mensen in heel korte tijd op een beperkt aantal vierkante meters hun werk moeten doen. Dat vergt coördinatie, plannen en overzicht.

Netjes opgeknapt
Is de asbest van de zolders eenmaal verwijderd, dan moeten de leidingschachten van de appartementen op de begane grond en de eerste en tweede verdieping worden vervangen. Deze bewoners gaan slechts twee weken naar een logeerwoning en kunnen een groot deel van hun huisraad laten staan in de vertrekken waar niet gewerkt wordt.
Inmiddels zijn we drie maanden verder. Hoe lang gaat dit project nog duren? Nico: “In totaal zijn we negen maanden bezig. We verwachten eind juni op te leveren. Een ingrijpend project, zeker voor de bewoners van de derde verdieping. Maar als ze eenmaal teruggaan, hebben ze wel een heel nieuwe keuken en is de woning weer netjes opgeknapt. Ze wonen dan in een gezonde omgeving in een mooi, rustig en groen stukje Amsterdam.”

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *