Voordelen verticaal vernieuwen

Rembrandtplein Lisse

Opdrachtgever: Stek Wonen
Type opdrachtgever: Woningcorporatie
Grootte project: 4 flats, 336 woningen
Uitvoeringsperiode: maart 2014 – mei 2015

Flats in Lisse gaan door grootonderhoud nog minstens veertig jaar mee
Strak uitgevoerde, grootschalige onderhoudsprojecten vormen het specialisme van Etro Vastgoedzorg. Begin 2014 werd weer begonnen aan zo’n project in Lisse. In opdracht van woningcorporatie Stek hebben inmiddels vier flats met in totaal 336 woningen een grote onderhoudsbeurt gekregen. De werkzaamheden omvatten tal van energiebesparende maatregelen, zodat de energielabels van de betreffende woningen zijn veranderd van label E naar label A. Een investering die niet alleen belangrijk rendement oplevert voor de woningcorporatie zelf, maar vooral ook voor de bewoners.

Werken per stang
In dit project zijn de woningen aangepakt per strang. Een strang wordt gevormd door boven elkaar liggende woningen. Zo schuiven de werkzaamheden gedurende het project op van de ene kant van het flatgebouw naar de andere. Na het uitvoeren van de werkzaamheden in een proefstrang, die uitgebreid is geëvalueerd met de opdrachtgever en de bewoners, is het project in zijn geheel gestart. Aan de woningen per strang is tien dagen gewerkt en elke week is begonnen aan een nieuwe strang. Aan het project werkten continu gemiddeld 35 tot 40 man.

In het oog springende veranderingen
In alle woningen is onder andere de bestaande radiator vervangen door een Climarad combiradiator. Daarmee is tegelijk het collectieve verwarmingssysteem ingeruild voor een apart verwarming- en warmwatersysteem per woning. Een andere in het oog springende verandering is de vervanging van alle balkons. Elke woning heeft een nieuw balkon met een zitgedeelte voor de balkondeuren en een smaller deel voor de ramen, een zogenoemd zeembalkon gekregen. Verder hebben alle woningen nu mechanische ventilatie in de keuken, de badkamer en het toilet en een nieuwe, inbraakbestendige voordeur.

Ingrijpende werkzaamheden
Naast de werkzaamheden in de woningen zijn de daken van de flatgebouwen vernieuwd, de entrees vergroot en de galerijen opgeknapt. Tenslotte is het aanzicht van de flats verbeterd door andere materiaal- en kleurkeuzes. Met deze ingrijpende werkzaamheden heeft woningcorporatie Stek de flats zodanig verbeterd dat ze nog minstens veertig jaar kunnen worden verhuurd.

Stek_opmaat_650x300